2018-08-01 06:58:49• hírek • Bede Emőke

Már a harmincezret is túllépte a szatmári reptér idei utasforgalma

Az utóbbi években évről évre nőtt a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér utasforgalma, ennek oka főként abban keresendő, hogy 2016-ban ez külföldi célállomással is bővült a reptérről elérhető városok száma.

A szatmári repteret 1936-ban egy királyi rendelet nyomán alapították meg, az első repülő landolására azonban még két évet várni kellett. A Junkers 34 típusú gép egy menetrend szerinti járat volt, mely Kolozsvár–Szatmárnémeti–Nagyvárad–Kolozsvár útvonalon közlekedett. 1940-ig napi szintű repülőforgalmat bonyolítottak le, azonban a második világháború idejére kénytelen-kelletlen felfüggesztették a helyi légikikötő működését. Ezt követően csak kisebb-nagyobb szünetekkel üzemelt. 1973 és ’75 között végre megépült a 2500×60 méteres betonozott kifutópálya. A megújult repülőtéren a Szatmárnémeti—Bukarest és a Szatmárnémeti—Konstanca járatok közlekedtek, majd 1996-ban sikerül megszerezni a nemzetközi minősítést is. Talán még olvasóink közül is emlékeznek néhányan azokra az évekre, amikor Bukarest—Szatmárnémeti—New York, majd később Bukarest—Szatmárnémeti—Chicago nemzetközi járat is indult repterünkről, amszterdami, majd montreali megállókkal.  A kétezres évek elején Olaszországba is indultak tőlünk repülők, majd célba vehettük akár Törökországot is.



Jelenleg Bukarest és Konstanca mellett a Londonhoz közeli Luton légikikötőt is elérhetjük egy rövidke repülés után. A romániai járatokat a Tarom biztosítja, a szigetországba pedig a magyar kézben levő Wizz Air légitársaság juttatja el az utasokat. Utóbbi 2016-ban kapcsolta be városunk repterét a nemzetközi forgalomba, ettől kezdve pedig évről évre egyre több utas száll fel vagy landol városunkban. Valószínűleg épp ezért döntöttek úgy, hogy októbertől nem heti kettő, hanem heti három alkalommal veszik célba a Luton repülőteret.
 

Míg két évvel ezelőtt csak 23.796 személy utazott a szatmári reptér segítségével, addig 2017-ben ez a szám már 60.795 volt. Ebből 26.945-en Bukarest és Konstanca felé vagy felől repültek, 33.461-en a nemzetközi járatot választották, illetve 389-en nem kereskedelmi célú járattal utaztak (kisgépes repülés, katonai célú repülés, VIP-járatok). S hogy miként alakult a helyzet 2018 első felében? Eddig 33.728 utast regisztráltak, melyek közül 16.120-an az országos járatokat vették igénybe, 17.500-an pedig a Wizz Air légitársasággal utaztak. Ami a nem kereskedelmi célú járatokat illeti, ezekkel 108 személy utazott az év első hat hónapjában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: